NIKE AIR FORCE 1

Air force 1

23.03.2020.

NIKE AIR FORCE 1

 

''Low-cut white-on-white Force is literary definition of fresh. So fresh that if you owned a pair of AF1 in the early 2000s you probably experienced mild paranoia about getting your pair dirty'' - NachoAverageFinds

 

Air force 1

 

NIKE AIR FORCE 1 – KAKO JE JEDNA PATIKA POSTALA POPULARNIJA OD AVIONA ČIJE IME NOSI

 

U svetu ljubitelja patika, nema mnogo pravila. Nema mnogo ograničenja. Nema mnogo zakona koji su nepromenljivi - postoji patika, silueta, mnoštvo materijala i nepregledan broj boja i beskonačan broj kombinacija. Međutim, neke stvari u ovom sneaker-svetu gotovo poprimaju obrise 'zakona'. Jedan od njih i činjenica da od Beograda i Novog Sada, do Podgorice, Sarajeva i Zagreba, preko bare do Njujorka, ili do Tokija i zemlje izlazećeg sunca, na ulicama u svakom momentu đonom dodiruju tlo dve siluete – Adidas Superstar i Nike Air Force. Probajte u vašem gradu, na šetalištima, da ne uočite ove dve legendarne patike.

Retko ko u istom tekstu piše o Nike-u i Adidas-u, a da nema neke komparacije, ličnih preferenci, naglašavanja svog favorita, i da ne bi došli u iskušenje, odmah ćemo temu prebaciti (ovog puta) na američkog giganta i na jedan od njegovih najuspešnijih proizvoda.


 

Bruce Kilgore, posle uspešnih dizajn rešenja (Nike Tailwind, Spike Runner), započeo je novi poduhvat – kreirati prvu Nike košarkašku patiku koja sadrži Air tehnologiju. Godina 1982, čista silueta, sa preciznim linijama i jednostavnim dizajnom, debitovala je na tržištu u USA, prvobitno u dubokoj varijanti. Ime Air Force je dobila po avionu predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

 

Air force 1

 

Patika je sadržala par inovacija osim Air tehnologije (đon sa koncentrisanim krugovima, pojas na vrhu, varijabilan sistem za vezivanje), i bila toliko napredna na terenu, da je primerak doveden u jednoj od Nike-ovih test laboratorija, gde je jedan dizajner obuo, probao, i zbog nje promenio profesiju. Dizajner je prestao sa radom u arhitekturi, i počeo da se bavi dizajnom patika od tog momenta.

Isti dizajner će, 5 godina nakon probanja AF1 patike, kreirati jednu od najuspešnijih kolekcija u istoriji sportske industrije – Air Max Collection. Njegovo ime je Tinker Hatfield.

Originalno izdanje, je bila 'high top', duboka bela patika, sa sivim 'swoosh' znakom. 6 NBA igrača je dobilo 'player exclusive', i svaki model je bio kustomiziran prema boji njihovog kluba. Patika je za kratko vreme postala popularna, međutim, već 1984-te godine, Nike odlučuje da obustavi proizvodnju modela.

 

Ključni momenat za siluetu se desio u Baltimoru ubrzo nakon otkazivanja patike. Tri velika 'retail'-era, urgirali su kod menadžmenta Nike-a da promijene svoju odluku. Delimično su uspeli, i 3 lanca (kasnije poznati kao 3 Amigos Club), započinju kampanju u svom gradu, koja se zove: Colours Of The Month. Kampanja je bila više nego uspešna, deca u Baltimoru su bukvalno odlepela za patikom, i čitav grad je vrlo brzo nosio AirForce 1. Legenda kaže, da je upravo ovaj momenat spasio Air Force siluetu od totalnog gašenja.

Sneaker kultura se u ovom momentu rodila, u američkim siromašnim krajevima, najvrednija valuta je bila Nike AF1 patika. Već 90-tih, istočna i zapadna obala Sjedinjenih Država doživljava invaziju belog plitkog AirForce-a, koji postaje go-to patika za repere (Jay-Z među prvima).

Silueta je prevazišla okvire košarke, i integrisala se u svakodnevnu kulturu mladih amerikanaca.

Reper Nelly (2002. godina), izdaje nezvaničnu rep himnu patike, nazvavši svoju hit pesmu: Air Force Ones.

Link za pesmu: httpss://www.youtube.com/watch?v=BfzsMQGqrt0 (pesma nije dobra koliko patike)

Ostalo je istorija.

Konkurentski brendovi, uvidjevši moć AirForce jedinice, probali su sa različitim sličnim siluetama, međutim, ubrzo su shvatili da to nije put kojim treba da krenu.

2007 godina, i Kanye West (da, taj 'Adidas-ov' Kanye West), izdaje numeru 'Classics: Better than I've ever been' , čiji je primarni fokus AF1. Kanye West ubrzo nakon toga raskida sve kolaboracije sa Nike-om, i na scenu upada Adidas (nismo mnogo izdržali da ne pomenemo i Adidas), sa kojim ovaj reper kreira jednu jedinstvenu patiku.

 

 

AirForce probija granice i u kolaboracijama. Supreme, Off-White, i ostali se utrkuju ko će uraditi najbolju specijalnu ediciju, čije cene su često nedostižne za veliki deo populacije.

Poslednje decenije, nakon zasićenja svetskog tržišta, očekivao se pad ove siluete, međutim, Air Force-u za sada bukvalno ni vreme ne može ništa.

Aktuelne AF modele možete pronaći na našem sajtu, u kolekciji patika: www.thespot.me

Ovaj blog je deo serije blogova, kojim ćemo predstaviti 'icons' modele u svetu obuće. Nadamo se da smo našim vernim sneaker-ljubiteljima dali neke korisne informacije, i skrenuli pažnju sa aktuelne situacije, vezane za pandemiju COVID-19. Uskoro ćemo svi na suncu nositi naše najlepše patike, ali pre toga: #ostanikući