AirMax 95 – Revolucionarna patika koja ne mari za pravila.

Mnogo je patika i silueta, tokom progresije 'sneaker' industrije i kulture,  dobilo status ikone.

 

18.02.2021.

AirMax 95 – Revolucionarna patika koja ne mari za pravila.

Mnogo je patika i silueta, tokom progresije 'sneaker' industrije i kulture,  dobilo status ikone.

Od Superstar-a, do Nike AirMax 90-tice, svaka silueta za sobom baca senku na bilo koju patiku koja joj se približi u izgledu. Svake godine, iteracije ovih silueta definišu nove kolekcije najvećih svetskih brendova. Od Tokija do Beograda, gotovo u svakom momentu, u svakoj ulici, ove kultne siluete čine deo moderne ulične kulture.

Međutim, gotovo sve siluete kultnih modela patika, imaju nešto što ih veže: čista linija, 'čist izgled', jednostavna formulacija oblika (Air Force, AirMax 90, Superstar, Reebok Classics..). Ipak je jednostavnost  krucijalna za opstanak i borbu protiv elementa vremena i prevrtljivih trendova.

Reklo bi se da sa potpuno suludim dizajnom, sumanutom siluetom, grubim materijalom, nema patike koja može da opstane i da se suprostavi točku vremena. I to, recimo, 25 godina.

Enter: AirMax 95

 

 

Zamislite ovo: sedite u kancelariji, gledate kroz prozor. Sva sumorna jutarnja težina i pritisak posla polako kreće da vam se uvlači pod kožu. Nalazite se u Oregonu, USA. Dobili ste zadatak da dizajnirate novu AirMax patiku. Uskoro će 1995. godina. Svojim dizajnom treba da impresionirate i dostignete nivo koji je legendarni Tinker Hatfield postavio sa AirMax-om. Zovete se Sergio Lozano i tek ste počeli da radite za Nike. U beskonačnom pogledu iz kancelarije, preko obližnjeg jezera, uz hipnotišuće zvuke kiše, osećate ekvilibrijum prirode, i zamišljate kišu i sakupljenu vodu, koja svojom snagom vrši eroziju na zemlji, praveći totalno slobodne i nepredviđene putanje. Setite se da je jedan od najvećih kanjona na svetu – Kolorado Kanjon, nastao dugovekovnom erozijom. Jedna nit u, procesu zamišljanja erozije, se izdvaja. Zamišljate kako bi bilo poprilično kul da dugogodišnja erozija na kraju otkrije savršenu patiku u zemlji. Od toga momenta, inspiracija preuzima kontrolu. U tom trenutku, AirMax 95 je rođen.

 

U skladu sa motivacijom koja je potekla od procesa erozije, AirMax95-ica je uvek bila nepredvidljiva. Sergio Lozano je dalju inspiraciju pronašao u anatomiji ljudskog tela – sklop prljšenova, kičme i rebara savršeno oslikava rebrastu strukturu siluete. Gradijent erozionog tla, koji je definisao 'pad' patike, kompletirao je prvu skicu koji je mladi dizajner kreirao.

Prvobitna paleta boja je bila gradijent od crne ka sivoj, sa jakim kontrastom u detaljima – neon zelena.

Upravo je korišćenje ove boje u ovom modelu, definisalo neon zelenu boju kao zaštitni znak Nike-a, koja se i dan danas koristi od tekstila, aksesoara i patika.

Apsolutna novina je i prvi vidljivi Air-Max đon u prednjem delu patike, koji se do tada nikada nije video.

Sve oko AirMax 95 modela je bilo nepredvidljivo, divlje, moćno i nestandardno. Kao i da sam Nike nije znao kako da pristupi divljoj snazi modela, te je i marketinški pristup bio nejasan (nešto što gotovo nikada ne očekujete od Nike-a.) Urađena je kolaboracija sa japanskim butikom iz Tokija, par retro video spotova i na tome se sve završilo.

Ipak, vremenom, mladi ljudi, primarno iz Evrope i Australije, zatim i USA, inkorporiraju model kao obavezan u underground i streetwear kulturi.

 

 

Kriminalna ulična banda 'Bloods', postavlja AirMax 95 kao svoju obaveznu patiku. Gucci Mane, Danny Brown pišu stihove o modelu. Nakon toga, postepeno, AirMax95 postaje kult na hip-hop sceni, kao i na sportskoj sceni: 2 Chainz, Big Boi, Eminem, The Game, Busta Rhymes, DJ Khaled, Nelly, T.I., T-Pain, Wale, Spike Lee, LeBron James, Kevin Durant, Floyd Mayweather, Jr su svi opisali AirMax95 kao jednu od svojih omiljenih patika.

Već 1996-te godine, AirMax95 se preprodavao u Japanu, po cenama od 1000-3000 dolara po modelu.

U Japanu, tokom 90-tih, predmet najvećeg broja krađa, je bio AirMax 95.

U Velikoj Britaniji već godinama, AirMax 95 je model koji je jedan od najpopularnijih među kriminalcima.

25 godina posle, AirMax 95 je ostao ono i što je bio: divlja snaga inspiracije koja je ruši sve standarde pred sobom. Toliko jak, da je prokrčio put AirMax Plusu (TN) i AirMax 97 modelima, koji ne bi postojali bez AirMax 95-tice.

AirMax 95 je za onaj period u vašem životu, kada niste spremni na kompromis. Kada prkosite tradiciji.

Kada ne želite da upadnete u standardizovan kalup.

 

AirMax 95 će uvek biti prisutan u Spot radnjama i webshop-u.

Pogledaj modele ovde.